Om oss

Varför behövs Frisk mat?

Varje dag serveras cirka 3 miljoner måltider inom vård, skola och äldreomsorg. Alltför ofta är maten på tallriken både näringsfattig och oaptitlig – det framgick plågsamt tydligt i de tusentals berättelser som synliggjordes under Food Pharmacys upprop #sjukmat som lanserades i januari 2018.

Att servera kost som gör oss sjuka snarare än friska är kostsamt, inte bara för den enskilde individen utan också för samhället i stort. Livsstilsrelaterade sjukdomar har ökat kraftigt de senaste åren och prognoserna tyder dystert nog på att ökningen kommer att fortsätta.

Men den senaste forskningen visar att många av vår tids största folksjukdomar kan förebyggas med hjälp av rätt mat. Sett ur det perspektivet känns det självklart att de 8 miljarder som varje år går till råvaror i den offentliga sektorn ska läggas på näringsrik, god mat som gör oss friskare, inte tvärtom.

 
 
shutterstock_138395792.jpg

Lite matnyttig fakta:


Att servera #friskmat lönar sig.

Både för individen och för samhället.

 

Frisk mat – nu en förening öppen för alla

Nu har Food Pharmacys ideella initiativ #sjukmat blivit den fristående föreningen Frisk mat. En snabbväxande rörelse där vi lyfter goda exempel ute i landet och inspirerar och ger konkreta verktyg i transformationen från #sjukmat till #friskmat.

Vi har sett bevis på kraften att påverka på gräsrotsnivå genom de anhängare över hela Sverige som precis som vi brinner för värdet av bättre mat. Stödet kommer från alldeles vanliga privatpersoner men också de berörda yrkesaktiva så som sjuksystrar, läkare, lärare, storkökskockar, förskolepedagoger och omsorgspersonal. Det har även hjälpt oss att öppna dörrar till politiker, beslutsfattare och att få utrymme i medierna.

Så nu vill vi fortsätta driva och stärka Frisk mat framåt i föreningsform, eftersom vi är starkare tillsammans. Som medlem i föreningen Frisk mat kommer du få information kring hur vi arbetar med vår hjärtefråga och hur du kan hjälpa oss göra skillnad genom att sprida budskapet om vikten av Frisk mat till din omgivning.

Vi vill också genom att bygga konkreta verktyg visa att det i praktiken går att laga näringsrikt och gott för precis samma peng som det lagas för idag. Vi kommer arbeta för att lokalisera de områden där vi kan göra störst skillnad. Och för att ge såväl beslutsfattare som de som dagligen arbetar med maten insikt i att den näringsrika maten inte är dyrare än den näringsfattiga, i längden är det faktiskt tvärtom.


Bli medlem du också!

Om du håller med om att maten som serveras inom vård, skola och omsorg ska följa de nordiska näringsrekommendationerna, se aptitlig ut och smaka gott. Stötta oss genom att bli medlem i föreningen. Läs mer om hur du gör här.

Tack för att vi hjälps åt att få #friskmat för alla!