Aktuellt från föreningen

Två år med Frisk Mat: undernäring hos äldre

Aktuellt från föreningen

Två år med Frisk Mat: undernäring hos äldre

Under de senaste två åren har vi utforskat en mängd olika ämnen för att guida våra läsare i att göra matval som främjar hållbarhet, välbefinnande och hälsa. I den här artikelserien tar vi en titt tillbaka på några av våra mest populära ämnesområden och sammanställer delar av vad som skrivits på ämnet sedan inspirationsbanken lanserades. Först ut: undernäring hos äldre.

Undernäring hos äldre är ett allvarligt hälsoproblem som uppstår när äldre individer inte får tillräckligt med näringsämnen för att upprätthålla sina kroppsfunktioner och sitt välbefinnande. Detta tillstånd kan påverka en persons fysiska och mentala hälsa på olika sätt och utgör en betydande utmaning för samhällets hälso- och sjukvårdssystem.


Läs mer

Vad menas egentligen med undernäring hos äldre? Vi får förklaringen från Janina Blomberg, proffs på området i egenskap av grundare till ÄTUP. Här kommer du till artikeln.


Äldre personer löper högre risk för undernäring av flera skäl; åldrandet i sig medför förändringar i kroppens metabolism, aptit och förmåga att absorbera näringsämnen. Dessutom kan sjukdomar och medicinska tillstånd försämra äldres aptit och näringsupptagningsförmåga. Faktorer som tugg- och sväljsvårigheter, motoriska problem och social isolering kan också bidra till att äldre individer inte får tillräckligt med näring.


Läs mer

Allas rätt till god, näringsrik och tilltalande mat – det är centralt i allt det arbete som Anna Philipson gör. Här kommer du till artikeln.



De två primära näringsämnen som äldre ofta behöver i ökad mängd är protein och D-vitamin. Muskelavmattning och minskad benmassa är vanliga problem bland äldre och protein är avgörande för att bibehålla muskelmassa samt främja läkning. D-vitamin är nödvändig för benhälsa och kroppens förmåga att absorbera kalcium.

Undernäring kan leda till en rad negativa konsekvenser för äldres hälsa. Fysiska effekter inkluderar muskelförtvining, nedsatt immunförsvar, ökad sårbarhet för infektioner och ökad risk för fall och frakturer. Kognitiva effekter kan omfatta minskad kognitiv funktion, förvirring och ökad risk för demens.


Läs mer

Minst 50% av dem som bor på äldreboenden eller har hemtjänst är eller riskerar att bli undernärda, enligt det nationella kvalitetsregistret Senior Alert. Trots detta är nutritionsutbildningen för undersköterskor och sjuksköterskor som arbetar med äldre i det närmaste obefintlig. Här kommer du till artikeln.


Eftersom äldre personer har specifika näringsbehov och risker för undernäring, är det viktigt att vidta åtgärder för att förebygga och behandla detta tillstånd. Det kan inkludera att öka medvetenheten om äldres behov, utforma kostprogram som är anpassade till deras specifika förhållanden och implementera strategier för att förbättra aptit och näringsupptag.


Läs mer

Hur kan vi öka matlusten och måltidsglädjen hos äldre med just motoriska svårigheter så de får i sig näringen de behöver? Vi träffade Sarah Forsberg som nyligen doktorerat i temat fingerfood. Här kommer du till artikeln.


Vad säger Livsmedelsverket?

Vad säger Livsmedelsverket om måltider för äldre? Läs vår intervju med Emelie Eriksson, projektledare för Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Du hittar den här .

Dela: