Fantastiska förebilder

”I stället för att slänga pengarna i soporna hamnar de i magen.”

Fantastiska förebilder

”I stället för att slänga pengarna i soporna hamnar de i magen.”

Idag upplever många elever och pedagoger att miljön i matsalarna är stressig. Det är höga ljudnivåer och mat hamnar i soporna i stället för i magen på eleverna. Men så är det inte längre på Skönbergaskolan i Söderköpings kommun, där man har tilldelats ett pris från Hagdahlsakademien, Skolmåltidspriset 2023, för insatserna som har gjorts för att få en bättre atmosfär i matsalen.

Motiveringen till priset lyder: ”För måltidsprojektet röda tråden och pedagogiska luncher med eleverna, vilket medfört sund kost, bättre aptit, mindre svinn och lugnare miljö.” Hur går man då tillväga för att lyckas så bra som på Skönbergaskolan? Eva-Lott Blixt, som är kostchef i kommunen, berättar om arbetet som har bidragit till Skolmåltidspriset 2023.

– Vi har startat ett måltidsprojekt med inspiration från Jamie Olivers ”Food for life”, vilket innebär att vi vill lära våra barn om hälsosamma matvanor, berättar Eva-Lott. Många barn idag saknar kunskap om var maten kommer ifrån, hur den produceras och vad som är hälsosamma val.

– Tillsammans med skolans pedagoger arbetar vi från köket med måltidspedagogik. Det innebär att vi försöker nyttja måltiden i det dagliga skolarbetet. Det finns så mycket spännande och roligt som går att koppla till måltiden. Dels kan det vara att testa nya smaker, till exempel om vi har temagrönsaker så kan vi lära dem om hur odlingen går till och man kan smaka på olika varianter av grönsaken. En dag bjöd vi in Mellansvenska Odlare för att komma och berätta om kålodling: Hur går det till? Hur växer olika kålsorter? Provsmakning av vitkål, rödkål och kålrot i bit. Vi serverade kålpudding och diskuterade mycket om näringsvärde och annat. Någon annan gång gör vi hälsoshots med spenat eller något annat gott som barnen får testa och ibland gissa vad det innehåller.

– Skolan har fått göra flera studiebesök till biodlare, mjölkproducent och fiskare men vi har också bjudit producenter till skolan. Förutom Mellansvenska Odlare har Svenska Ägg varit och berättat om äggproduktion och då ingick ett digitalt besök i ”hönshuset”.

– Vi gör också aktiviteter själva där vi diskuterar vad som är bra frukostvanor eller mellisvanor. Vi diskuterar också tallriksmodellen, bra bordsskick och liknande. Elever från 6:an är med i köket och hjälper till med salladsbordet och hjälper till att väga matsvinnet.



På Skönbergaskolan har man också valt att införa gratis pedagogiska luncher för att locka pedagogerna att vilja testa det nya arbetssättet. Här har man också valt att från kostenhetens håll stå för de pedagogiska luncherna för att det inte skulle falla på att skolan inte ville ta kostnaden, och det har gett resultat: Det är nu fler vuxna som väljer att äta med eleverna.

– I just det här fallet har vi inte fått så stora kostnadsökningar, säger Eva-Lott. Skönbergaskolan är ett mottagningskök och mängden mat som skickas dit har inte ökat nämnvärt. Däremot har vi arbetat mycket med matsvinnet, både serverings- och tallrikssvinnet. Så i stället för att slänga pengarna i soporna hamnar de i magen. Vi är inte lika säkra på att det skulle se likadant ut i alla våra kök. Därför diskuterar vi frågan politiskt i Söderköping – hur vi ska kunna erbjuda fler pedagoger gratis pedagogiska luncher.


Vi har inget tvång, utan vi vill öka nyfikenhet och lusten.


Kraven på lärarna har blivit högre i och med att de erbjuds gratis pedagogiska luncher: De förväntas ha en uppmuntrande attityd och visa intresse för maten. De ska vara goda förebilder och både locka till hälsosamma val och minska svinnet.

– Responsen har varit väldigt positiv från lärarna. Det har blivit ett större intresse kring vad som serveras och det blir mer diskussioner om maten. Kökspersonal och pedagoger har kommit närmare varandra. Även eleverna är positiva. Många längtar till 6:an när man ska få vara med i köket och fler och fler vågar provsmaka. Vi har inget tvång, utan vi vill öka nyfikenhet och lusten. Eleverna upplever också att det har blivit lugnare i matsalen med fler vuxna.

Söderköpings kostenhets önskan och ambition är nu att arbetssättet ska införas på alla förskolor och skolor i kommunen, och det pågår ett politiskt arbete med frågan.

– Jag upplever att politikerna också är positiva. Det är bara den svåra frågan gällande kostnaden för gratis pedagogiska luncher som begränsar. Jag vill verkligen rekommendera fler kommuner att i samarbete med kökspersonalen arbeta fram ett bra arbetssätt kring måltiden som lyfter frågan om hälsosamma val. Och i ett sådant sammanhang är fria pedagogiska luncher väldigt bra!

– Förutom den här satsningen anordnade kostenheten och elevhälsan två kockfritids i somras, avslutar Eva-Lott med att berätta. De två kockfritidsarna hade samma syfte: Att lära barnen om bra livsmedelsval och hur mat produceras. Det blev en grupp i Västra Husby och en på Skönbergaskolan som tillsammans med kockar och fritidspedagoger lärde sig att göra nyttiga frukostar och mellanmål. Sedan lagade de lunch, gjorde matsäck till en utflykt och lagade en ”finare” avslutningslunch. Utflykten gick till ”Söderköpingsbonden”, som då hade färdiga jordgubbar att plocka, grisar att klappa och en härlig miljö att vistas i. Barnen som var med här var lyriska och tyckte att det var jätteroligt. Det hoppas jag att vi får möjlighet att utveckla ännu mer.


Om Eva-Lott Blixt

Namn: Eva-Lott Blixt
Titel: Kostchef
Arbetar för: Söderköpings kommun
Utbildning: Kostekonom
Äter helst: Räkpasta med mycket citron och parmesan
Favoritråvara: Potatis 
Inspireras av: Jag älskar att läsa kokböcker och vackra matmagasin

Dela: